Vallen

Vallen komt niet alleen bij oudere mensen voor. Echter op oudere leeftijd brengt dit wel vaker negatieve gevolgen met zich mee zoals bijvoorbeeld het breken van een heup of pols. En deze val kan dan verregaande consequenties hebben voor vele dagelijkse handelingen. Meerdere oorzaken kunnen de kans op vallen vergrootten naarmate we ouder worden. Zo wordt vaak de balans en coördinatie minder. Ook bij gebruik van ( slaapmedicatie), na een beroerte of bij verminderd zicht kan de kans om te vallen toenemen.

Signaleren

Wanneer u ‘ja’ antwoordt op één van de onderstaande vragen, is het verstandig om een valrisicotest te laten doen. 

  1. Bent u de afgelopen 12 maanden (bijna) gevallen? 
  1. Bent u bezorgd om te vallen? 
  1. Heeft u moeite met bewegen, lopen of balans houden? 

Tijdens de valrisicotest en/of valanalyse wordt er gekeken naar uw spierkracht en evenwicht. Zo wordt er een advies op maat gemaakt. U kunt hierbij denken aan een gericht trainingsprogramma In balans, een programma om valangst te verminderen Zicht op evenwicht. Of een individueel trainingsprogramma om uw spieren sterker te maken

Stoppen met bewegen is niet de oplossing en maakt bewegen moeilijker!

De (geriatrie)fysiotherapeut kan samen met u, in uw eigen omgeving, helpen met het verminderen van de kans om te vallen en helpen met het verminderen van valangst. Nicole Knippenburg is onze geriatriefysiotherapeut en specialist op het gebied van vallen. Samen proberen we de oorzaak te achterhalen.

 

Neem gerust contact op met de praktijk voor vragen