Orthopedie bij kinderen

Orthopedie is gericht op aandoeningen van het bewegingsapparaat. Ook bij kinderen komen problemen voor aan gewrichten, botten, spieren en pezen. Denk hierbij aan pijn aan gewrichten, vergroeiing van de wervelkolom of klachten door een trauma zoals een botbreuk of verzwikking. Voorbeelden hiervan zijn:

  • tijdens het rennen heeft mijn kind pijn in zijn/haar knie(en)
  • de rug van mijn kind lijkt scheef te staan
  • mijn kind heeft in het gips gezeten en loopt nu gek

Door de groei en ontwikkeling van een kind kunnen problemen, die in het begin nog mild zijn, in de loop van de tijd verergeren. Ze kunnen dan grote gevolgen hebben voor het bewegen en functioneren van het kind, zoals het niet meer mee kunnen doen met hun favoriete sport of tijdens de gymles niet mee kunnen doen.

De kinderfysiotherapeut

Een kinderfysiotherapeut heeft  specifieke kennis  en vaardigheden  met betrekking tot motorisch ontwikkeling (fijne en grote motoriek). Lennie zal eerst samen met u en uw kind een gesprek hebben over de problemen en het onderzoek uitvoeren. Na het gesprek en het onderzoek wordt er samen met u als ouder(s) en uw zoon/dochter een behandelplan opgesteld, zodat hij/zij weer zo snel mogelijk pijnvrij en samen met zijn leeftijdsgenootjes kan bewegen; thuis, op school en op de sportclub.

U kunt zonder verwijzing van de arts (Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie) voor een screening/onderzoek kinderfysiotherapie naar de praktijk komen. De kinderfysiotherapeutische behandeling van uw kind (tot 18 jaar) wordt vergoedt vanuit de basisverzekering (9 behandelingen) en vanuit de aanvullende verzekering kunnen er, indien nodig, nog extra behandelingen aangevraagd worden (maximaal 9 behandelingen). Een uitzondering wordt gemaakt voor kinderen met een chronische aandoening/verwijzing kinderfysiotherapie, deze krijgen een onbeperkte vergoeding van de zorgverzekeraar.