Neurologie bij kinderen

Onder neurologie bij kinderen wordt verstaan: ziekten van de hersenen, het ruggenmerg, de zenuwen en de spieren (bijvoorbeeld Cerebrale parese). De ziekte uit zich in een houdings- of bewegingsstoornis, die voortkomt uit een hersenbeschadiging, welke is ontstaan vaak voor de eerste verjaardag. Ook kinderen die bijvoorbeeld na een ziekte of val/ongeluk een hersenbeschadiging hebben opgelopen kunnen problemen ervaren in hun bewegen. Waar moet u nu aan denken? bijvoorbeeld :

  • mijn kind heeft een chromosoomafwijking
  • mijn kind heeft een hersenbeschadiging en heeft moeite met lopen

Hierdoor kunnen ze niet meer doen wat ze gewend waren om te doen. Dit kan op allerlei gebieden zijn; sport, school en/of buitenspelen met hun vriendjes.

 

Wat doet een kinderfysiotherapeut?

Een kinderfysiotherapeut heeft  specifieke kennis  en vaardigheden  met betrekking tot motorisch ontwikkeling (fijne en grote motoriek). Lennie zal eerst samen met u en uw kind een gesprek hebben over de problemen en het onderzoek uitvoeren. Samen met kind en ouder(s) stelt Lennie een behandelplan op, waarin de hulpvragen van kind, ouder(s) en eventueel school beschreven zijn en hoe deze in een bepaalde periode behaald kunnen worden. Deze kinderfysiotherapeutische doelstellingen zijn leidend voor de kinderfysiotherapeutische behandeling.  Het plan kan op elk moment, indien nodig/gewenst aangepast worden, zodat uw kind de beste en op maat gemaakte behandeling krijgt.

U kunt zonder verwijzing van de arts (Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie) voor een screening/onderzoek kinderfysiotherapie naar de praktijk komen. De kinderfysiotherapeutische behandeling van uw kind (tot 18 jaar) wordt vergoedt vanuit de basisverzekering (9 behandelingen) en vanuit de aanvullende verzekering kunnen er, indien nodig, nog extra behandelingen aangevraagd worden (maximaal 9 behandelingen). Een uitzondering wordt gemaakt voor kinderen met een chronische aandoening/verwijzing kinderfysiotherapie, deze krijgen een onbeperkte vergoeding van de zorgverzekeraar.