NEKPIJN

 

Nekpijn in het kort:

  • Nekpijn wordt meestal veroorzaakt door je spieren, banden of kleine gewrichten.
  • De pijn is vaak zeurend en straalt soms uit naar het hoofd, de armen of de handen.
  • Meestal gaat nekpijn vanzelf over. Door in beweging te blijven en risicofactoren te vermijden, kun je zelf het herstel versnellen.

Nekpijn is een van de meest voorkomende klachten onder mensen. Over de exacte oorzaak  is weinig bekend. Wel is bekend dat er zeer zelden sprake is van een ernstige aandoening bij. Nekpijn wordt meestal alleen in de nek zelf gevoeld, maar kan ook uitstralen naar het hoofd, de arm, de schouderbladen of richting de borst. Een vorm van nekpijn die ontstaat op basis van een trauma is whiplash. Indien u dit heeft meegemaakt kunt u het beste persoonlijk contact met ons opnemen of een arts.

Het beloop van nekpijn is zeer divers. In het algemeen kan gesteld worden dat ongeveer de helft van de mensen binnen 6 weken is hersteld.

Fysiotherapie en manuele therapie kunnen het herstel van nekklachten bevorderen door middel van voorlichting. U leert welke factoren, in uw situatie, een rol spelen bij uw nekpijn en hoe u hier beste mee om kunt gaan. We bespreken welke oefeningen u kunt doen om spierfunctie te verbeteren en de beweeglijkheid te bevorderen. Zo herstelt u sneller en kan terugkeer van nekpijn voorkomen worden.

Uit onderzoek is gebleken dat oefentherapie effectiever is dan rust en pijnstilling of informatie en een nekkraag. Mat name een combinatie van manipulatie/mobilisatie en oefentherapie is effectief gebleken bij nekpijn. In onze praktijk heeft Chantal een voorkeur voor deze pijnklachten

Alvast een tip!

Denkt u aan uw houding als u een boek leest, achter de computer werkt of op de bank zit. Laat uw hoofd niet gedachteloos naar voren hangen, maar strek goed op.