Kinetic control is een methode binnen oefentherapie. Door  pijn en pathologie ontstaat een verkeerde afstemming van de verschillende spiergroepen waardoor klachten kunnen ontstaan of in stand worden gehouden. Normale bewegingen worden minder efficient uitgevoerd. De spiergroepen geschikt voor hoog belaste kortdurende activiteiten zijn snel overactief. De spiergroepen die dienen voor  laag belaste langdurige activiteiten zijn snel onvoldoende actief. Zo ontstaat een disbalans in spiergebruik. En kiest het lichaam voor dagelijkse activiteiten als staan, zitten, koken of tuinieren onbewust de ‘verkeerde’ spieren. Hierdoor kan op verschillende plaatsen in het lichaam pijn ontstaan. Denk hierbij aan nekpijn, schouderpijn of lage rugpijn, die je ervaart als je langere tijd met een activiteit bezig bent.

Tijdens het onderzoek stelt de fysiotherapeut vast  welke spieren overactief zijn en welke spieren verminderd actief. Er wordt voor u een specifiek oefenprogramma opgesteld,  met als doel het aanleren van normale beweegpatronen. U kunt hierbij denken aan oefeningen gericht op verbeteren coördinatie van spiergebruik, verbeteren van lengte van spieren en vergrootten van het spier uithoudingsvermogen

Het is belangrijk dat deze oefeningen minimaal 6 weken uitgevoerd worden.  Hierdoor zal de functie van gewrichten verbeteren en de dagelijkse handelingen minder moeite kosten. Wat uiteindelijk zorgt voor meer plezier in werk, sport of huishouden! Geleidelijk zal pijn in de rug, nek en/of schouder verminderen.

Tot slot nog een heel belangrijk positief effect van de behandeling volgens Kinetic Control: de kans op terugkeer van klachten wordt sterk verkleind!

Bij ons in de praktijk wordt deze oefenvorm toegepast door Chantal de Koning

Herkent u zich in deze klachten? Maak dan hier een afspraak.