Schouderpijn in het kort:

  • Schouder is een complex gebied, doordat de schouderkom maar een deel van de schouderkop omsluit is het een erg mobiel gewricht.
  • Pijn in de schouder kan vele oorzaken hebben maar het is belangrijk dat uw schouder blijft gebruiken, ook al heeft u pijn

Schouderpijn is één van de meest veelvoorkomende fysieke klachten. Veel voorkomende klachten zijn: nachtelijke pijn, pijn tijdens hoog reiken of zelfs tijdens het werken achter een computer. Een van de oorzaken is dat de schouder een complex gewricht is waarbij meerdere gewrichten samenwerken tot een bewegingspatroon. Daarnaast zijn er talloze pezen spieren en kapsels die de schouder zijn stabiliteit geven. U begrijpt dat deze gewrichten en spieren onderling soepel moeten lopen. Gebeurd dit niet kan men gaan compenseren.

De meest bekende klachtenbeelden van de schouder zijn: ontstekingsbeeld van peesweefsel (tendinopathie van de cuff), scheur(tjes) in peesweefsel rondom de schouder (rotator cuff rupturen), kalkafzetting in de pees (calcificatie) en overbelastingsklachten. Ook overmatig beweeglijkheid (instabiliteit)  en schouder ‘uit de kom’  komen regelmatig voor.

Schouderpijn gaat meestal gepaard met afname van beweeglijkheid in het schoudergewricht waardoor veel verschillende dagelijkse handelingen moeizaam worden. Denk hierbij aan moeizaam hoog reiken, aankleden of tillen. Ook instabiliteit, krachtverlies en verminderde coördinatie kunnen optreden.

In onze praktijk zijn Peter van Kempen en Chantal de Koning de schoudertherapeuten. Zij zijn lid van het schoudernetwerk.  Afhankelijk van de aard van de schouderkwetsuur en bijhorende symptomen zullen we een keuze maken uit welke behandelmethode voor u het meest geschikt zijn. Denk hierbij aan oefentherapie gericht op gericht op spierversterking, balans en coördinatie training of manuele technieken.

Alvast een tip!

Onderbreek regelmatig langdurige zithouding zodat schouders en nek in beweging komen. Regelmatig lekker uw armen los zwaaien geeft een ontspannen gevoel en pijnverlichting.