Rug Klachten

Wat is lage rugpijn?

Lage rugpijn is pijn die gevoeld wordt in het gebied in de onderrug. Het gaat om het gebied tussen de onderste ribben en de bilplooien. Soms wordt er ook pijn gevoeld in de billen of met uitstraling naar 1 of beide benen. Het kan zowel sluimerend als acuut beginnen. Bijvoorbeeld, tijdens tillen of bukken schiet het dan ineens in de rug.

Hoe vaak komt het voor?

Pijn in de lage rug komt voor in alle leeftijdsgroepen, maar het komt het vaakst voor in de leeftijdscategorie tussen de 40 en 80 jaar. Er wordt geschat dat van de volwassenen tussen de 50 en 80% een of meerdere periodes van rugpijn ervaart in zijn of haar leven. Na 1 maand is ongeveer 25% hersteld en na 3 maanden is ongeveer de helft van de mensen hersteld op het gebied van pijn en fysieke problemen. 70% van de mensen kan na 1 maand weer gewoon zijn werk hervatten en na 3 maanden is dit zelfs bijna 90%. Ondanks dat er nog pijn waargenomen wordt kunnen veel mensen wel gewoon functioneren.

Waar komt lage rugpijn vandaan?

Een duidelijke oorzaak van rugpijn kan vaak niet gegeven worden. Vermoedelijk werken de spieren, banden en botten even niet goed samen. Wel zijn er factoren bekend die meer kans op rugpijn geven, te weten:
• Veel stress zowel in de thuissituatie of op het werk
• Overgewicht
• depressie
• Zwaar fysiek werk, vaak gepaard gaande met veel draaien en tillen
• Weinig sociale steun op het werk

Symptomen en beschrijving van de pijn

Een deel van mensen met pijn in de lage rug ervaart pijn tijdens het zitten. Dit kan komen door te lang aaneengesloten stil te zitten, met een verkeerde houding te zitten ( lees bolle rug) of vaak zelfs beiden te doen. Dit kan een stijf en pijnlijk gevoel geven in de onderrug.
Het zijn dan ook vaak mensen die zitten werk doen aan een bureau die lage rugpijn ervaren. Kantoorwerk is slecht voor de rug. Heeft u een zittend beroep? Bekijk dan de tips hieronder: bewegen, bewegen, bewegen!

Regelmatig gaat rugpijn gepaard met andere klachten. Denk hierbij aan pijn of moeite met bukken, tillen, slenteren en zelfs opstaan uit bed of stoel. Mensen ervaren dan veelal diepe, zeurende pijn die bij toenemende belasting stekend kan aanvoelen. Bij elke beweging valt het op dat de rug enorm stijf is.

Wat kan ik zelf doen tegen de pijn?

Een wondermiddel tegen aspecifieke lage rugklachten bestaat niet. De beste behandeling is het natuurlijke genezingsproces. Probeer daarom te blijven bewegen en uw dagelijkse bezigheden voort te zetten, ook al heeft u pijn. Dan bent u het snelst van uw klachten af. Het lijkt soms onlogisch, maar beweging is de beste manier om ervoor te zorgen dat uw rug weer normaal gaat functioneren. Pijn in de rug bij bewegen betekent niet dat bewegen schadelijk is. Onderzoek heeft aangetoond dat niét bewegen of het vermijden van bewegingen uw rug meer kwaad doet dan goed.

Oefeningen om lage rugpijn te verhelpen

Oefeningen kunnen helpen uw rug prettiger aan te laten voelen. Door pijn zijn vaak spieren de lage rug meer gespannen. Rekoefeningen kunnen helpen om spieren van de onderrug te laten ontspannen.
• Ga op de rug liggen met de knieën gebogen en uw voeten plat op de grond. Beweeg rustig een knie naar de borst, houd 3 tellen vast en zet het been weer gebogen neer. Wissel dit af per been en herhaal 20 keer
• Bekken kantelen, deze oefening wordt ook in ruglig gedaan met gebogen benen. Maak afwisselend uw onderrug hol en bol. Dit noemen we het bekken kantelen. Deze beweging kan ook goed gecombineerd worden met de ademhaling.

• Op de buik liggen met uw hoofd naar een zijde gedraaid en probeer zo 2/3 minuten te blijven liggen. Probeer alle spanning uit de spieren van uw onderrug en benen te laten wegvloeien. Indien dit makkelijk gaat kunt u de oefening opvoeren naar elleboogsteun in buikligging. Zorg hierbij dat alle steun op de onderarmen is en wederom geen spanning in de spieren van uw onderrug. Adem bewust een paar keer diep uit.

Wat als het niet vanzelf overgaat?

Indien u pijn in uw lage rug heeft, welke niet vanzelf binnen 1 week minder wordt? Neem dan gerust contact op met de praktijk. 1 van onze deskundige collega’s helpen u graag verder om samen met u een oplossing voor uw lage rugpijn te vinden.

Op de website van de fysiotherapeut kunt u meer algemene informatie vinden