Frozen shoulder in het kort:

  • Bij een frozen shoulder heb je pijn in de schouder, vaak uitstralend naar de bovenarm.
  • De pijn wordt steeds erger en je schouder verstijft.
  • Het doet eerst alleen pijn tijdens het bewegen, maar later ook in rust.
  • Een frozen shoulder wordt veroorzaakt door een ontsteking van de binnenkant – en later ook van de buitenkant – van het gewrichtskapsel (dit is het bindweefsel dat om een gewricht zit).
  • Een frozen shoulder herstelt bijna altijd vanzelf, maar dit kan heel lang duren.
  • Het is goed om, binnen de pijngrens, te blijven bewegen.

Een frozen shoulder komt door een ontsteking binnenin het gewrichtskapsel (het bindweefsel dat om een gewricht zit). In de loop van enkele weken tot maanden kun je je schouder steeds minder goed bewegen, doordat het gewrichtskapsel verstijft. Deze verstijving kan in alle richtingen voorkomen, maar we spreken pas over een frozen shoulder als je in ten minste drie richtingen minder goed kunt bewegen. Het uitvoeren van dagelijkse handelingen als wassen, werken en koken kunnen moeilijk of onmogelijk worden.

Soms ontstaat een frozen shoulder na een val of operatie, maar vaak is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. Een frozen shoulder verloopt bijna altijd in 3 fasen; de bevriezing en verstijvende fase, de bevroren fase en de ontdooiende fase. De totale duur van klachten varieert van 10 maanden tot 3 jaar.

Peter van Kempen en Chantal de Koning zijn schoudertherapeuten van de praktijk. Zij zijn lid van het schoudernetwerk. Samen met u bepalen we welke behandeling er nodig is om het herstel zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen.