Chronisch pijn

Pijn is een onaangename en emotionele gewaarwording, die verband houdt met feitelijke of dreigende weefselschade. Het is altijd je eigen gevoel en interpretatie hiervan. Het lichaam heeft een ingewikkeld pijn-alarm systeem aangelegd. Maar net als met elk alarmsysteem het is niet volmaakt!

Bij chronische pijn wordt er wel een alarmsignaal gegeven, maar is de waarschuwing meestal niet in overeenstemming met het type letsel. Vergelijk het met een waarschuwing wanneer uw auto aangeeft dat uw oliepeil te laag is Als de garage het oliepeil heeft gecontroleerd en er blijkt niets aan de hand te zijn met het oliepeil kan het zijn dat het lampje/systeem defect is. 

Het is soms om wanhopig van te worden als je pijn niet over gaat. Als je al langdurig fysiotherapie hebt gehad, lang pijnstilling gebruikt of als je zelfs al bij de pijnpoli bent geweest. Het is soms gewoon niet te bevatten waarom pijn aanhoudt en niet verdwijnt. Langdurige pijn zal niet snel over gaan, over het algemeen is er geen Quick fix. Maar dat betekent niet dat je niets kunt doen om je situatie te verbeteren en soms om zelfs volledig pijnvrij te worden. Het is een lange, uitdagende weg, waarin je veel zult leren om vooruit te komen.

Samen met Chantal de KoningPeter van Kempen of Karin Koster gaat u op zoek welke factoren in uw situatie een rol spelen. In een gesprek bespreken we uw pijn. Ook het belang van dagelijks bewegen, de rol van ontspanning, slaap en voeding worden besproken.

Uiteraard gaan we ook aan de slag! Het is belangrijk om je lichaam gericht te gaan her-trainen rekening houdend met alle kennis die we hebben vanuit de pijnwetenschappen. Het is belangrijk om dit proces één op één op te starten. Bewegen heeft een gunstige invloed op allerlei processen die van belang zijn bij pijn management.

In dit filmpje meer informatie over chronisch pijn!