Beroerte

Beroerte is een verzamelnaam

voor verschillende problemen met de bloedvoorziening van de hersenen. Bij een herseninfarct sluit een bloedpropje het bloedvat af, dit in tegenstelling tot een hersenbloeding. Dan barst er juist een bloedvat open. Ook is er de mogelijkheid dat dit kortdurend is, dit noemt men een TIA.

Welke verschijnselen je bij een beroerte krijgt, is afhankelijk van de locatie en de mate van beschadiging aan je hersenen.

Na een opname in het ziekenhuis gaat een groot deel van de patiënten rechtstreeks naar huis. Tijdens het hervatten van het gewone leven zal een deel van de patiënten tegen veel voorkomende problemen aan lopen. Denk hierbij aan moeizaam lopen en aankleden, maar ook moeite met uitvoeren van hobby of werk. Fysiotherapie kan u hierbij helpen. Hierbij is uw hulpvraag ons uitgangspunt.

Voorafgaand aan de revalidatie bespreekt u met onze fysiotherapeuten  Karin Koster en Nicole Knippenburg welke specifieke behandeldoelen u heeft en wat u graag zou willen bereiken.
Tijdens de fysiotherapie werkt u aan het vergroten van uw zelfstandigheid. U leert opnieuw oude vaardigheden aan, zoals (trap)lopen en het bewegen van bijvoorbeeld de aangedane arm. U leert functies compenseren die verloren zijn gegaan. Zo kunt u leren lopen met een hulpmiddel, zoals een stok of kruk, waarbij u mogelijk een brace of spalk nodig heeft. U kunt ook eenhandige vaardigheden aanleren.

De therapie zal voornamelijk in de oefenzaal plaatsvinden, maar waar nodig ook bij u thuis of buiten.

Alvast een tip!

Bewegen is ook bij mensen met een beroerte belangrijk. Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op je gezondheid, het verbeterd je conditie en helpt je om sociale contacten in stand te vergroten. Bovendien kan de kans op een nieuwe beroerte afnemen.

In dit filmpje ziet u nog meer informatie over een beroerte.