sportblessures en oefeningen om te herstellen

Het heeft de afgelopen tijd regelmatig in de kranten gestaan, een toename van het aantal sportblessures. Nu in november de meeste sport competities  al weer een aantal maanden onderweg zijn. Het risico op een blessure neemt toe op het moment dat de belasting snel opbouwt. Er ontstaat op deze manier een oververmoeidheid en overbelasting. Serieuze blessures als meniscusletsel, voorste kruisband blessures en schouders uit de kom liggen dan sterk op de loer.

Een normale voorbereidingsperiode van 6 weken is na de periode van COVID niet genoeg op terug te komen op wedstrijd niveau, dit kost zeker enkele maanden.

Alles opsommend is het meer dan logisch dat we een grote toename zien aan blessures, maar ben je geblesseerd geraakt wat doe je dan?

Voor een sporter is het verleidelijk om te snel terug te keren na een blessure en opnieuw de belasting te snel op te bouwen. Een sportfysiotherapeut kan je hierbij helpen. Je maakt samen een stappenplan om niet alleen zo snel mogelijk,  maar ook zo goed mogelijk weer op het veld te staan. En niet heel snel weer geblesseerd te raken!

Het is belangrijk om je te realiseren dat terugkeer na een blessure in 3 fasesverloopt:

  1. Return to practice: Je kan weer een deel van de training mee doen, maar er zijn nog een aantal restricties.
  2. Return to sport: Je kan weer volledig deel nemen aan de trainingen en wellicht een deel van de wedstrijd, maar bent nog niet terug op het oude niveau.
  3. Return to performance: Je bent de oude, of zelfs nog wat beter.

De duur van deze fases is afhankelijke van de ernst van de blessure en gedrevenheid van de patiënt. Elke fase kan worden behaald door verschillende performance testen en zo verklein je de kans om opnieuw geblesseerd te raken.

  1. Ardern CL, Glasgow P, Schneiders A, et al. 2016 Consensus statement on return to sport from the First World Congress in Sports Physical Therapy, Bern. Br J Sports Med. 2016;50(14):853-864. doi:10.1136/bjsports-2016-096278