Voorkeurshouding bij een baby

 

Wat is een voorkeurshouding bij een baby?

Bij een voorkeurshouding ligt een baby meer dan 75% van de tijd naar 1 kant gedraaid. Ook komt het voor dat een baby alleen op zijn achterhoofd ligt en het hoofd te weinig draait.  De voorkeurshouding bij een baby kan verschillende oorzaken hebben. Oorzaken kunnen  zijn:

  •  als het kindje lang ingedaald heeft gelegen in de buik van de moeder,
  • veel spugen door een reflux of
  • problemen met de spieren in de nek.

Wanneer een baby steeds met het hoofd naar één kant gedraaid ligt of voortdurend op het achterhoofd ligt, kan er een afplatting van het hoofd ontstaan. Door het eenzijdig liggen/bewegen kan er een achterstand in de motorische ontwikkeling ontstaan, op dat moment en/of op latere leeftijd.

Wat doet een kinderfysiotherapeut?

De kinderfysiotherapeut(e) komt bij u thuis, gaat met u als ouder(s) in gesprek en onderzoekt uw kindje. Lennie stelt samen met u een behandelplan op om de voorkeurshouding te doorbreken en de motorische ontwikkeling van uw kindje te stimuleren. Dit kan door hanterings- en positioneringsadviezen, maar ook door lichaamsgerichte oefeningen. En indien nodig wordt het hoofdje regelmatig gemeten om de mogelijk aanwezige afplatting te monitoren.

Vergoeding

Voor kinderfysiotherapie aan huis heeft u een verwijzing nodig van een arts, dit kan de huisarts, de GGD-jeugdarts (consultatiebureau) of de kinderarts zijn. De kinderfysiotherapeutische behandeling van uw kind (tot 18 jaar) wordt vergoedt vanuit de basisverzekering (9 behandelingen). Vanuit de aanvullende verzekering kunnen er, indien nodig, nog extra behandelingen aangevraagd worden (maximaal 9 behandelingen). Een uitzondering wordt gemaakt voor kinderen met een chronische aandoening/verwijzing kinderfysiotherapie, deze krijgen een onbeperkte vergoeding van de zorgverzekeraar.