Artrose

Artrose in het kort:

  • Artrose is een veelvoorkomende gewrichtsaandoening.
  • Klachten zijn onder meer (start)pijn en/of (start)stijfheid in het gewricht.
  • Artrose is geen ‘gewrichtsslijtage’: er is dus wél iets aan te doen!
  • Als je artrose hebt, is het belangrijk om in beweging te blijven.
  • Fysiotherapie kan je helpen om op een verantwoorde manier te (blijven) bewegen.

 

Over artrose is weleens wat spraakverwarring over wat het is, wat het niet is of wat de oorzaak is. In de volksmond wordt artrose vaak in één adem genoemd met veroudering. Dat is niet helemaal juist: ook jongere mensen kunnen artrose hebben. Artrose wordt weleens ‘slijtage’ genoemd. Ook dat klopt niet helemaal: er spelen allerlei, ook nog onbekende, factoren een rol bij het ontstaan van artrose. Tot slot is Artrose niet hetzelfde als botontkalking (of: ‘osteoporose’). Bij artrose is het kraakbeen in het gewricht aangedaan, terwijl bij botontkalking je botten steeds poreuzer worden.

Aanpassen van je leefstijl is een van de belangrijkste dingen je zelf hieraan kunt doen. Het is aangetoond dat lichaamsbeweging helpt bij pijnvermindering en functieverlies door artrose. Hiermee voorkom je conditie- en spierverlies en dat pezen, banden en gewrichtskapel overbelast raken wat weer tot meer pijn leidt.

Alvast een tip!

Zorg dat u gedoseerd beweegt. Probeer vijf keer per week 30 minuten te wandelen en fietsen. Zorg voor voldoende spierkracht in de benen. Sta regelmatig eens op uit een stoel zonder de handen te gebruiken.

Bekijk de video ‘wat is artrose’ voor meer informatie.

U kunt bij een van onze collega’s terecht voor deskundige begeleiding