covid wedstrijdhervatting

Blessurevrij sporten

We mogen weer 😊!

Helaas zijn sportblessures niet altijd te voorkomen. In mei en juni van vorig jaar zagen we na de lockdown een grote toename van het aantal sportblessures.1, 2 In een normaal seizoen is je belasting over het jaar verdeeld met een aantal drukkere en rustigere momenten, dit noemen we periodisering.

Neem bijvoorbeeld een voetbal competitie die loopt van september tot medio mei. Tijdens een voorbereiding maak je jezelf klaar voor het aankomende seizoen, je gaat steeds wat meer trainen en wedstrijden spelen. Dit doe je om je lijf klaar te maken en de kans op blessures zo klein mogelijk te maken.

Afgelopen jaar is voor iedereen een bijzonder sportjaar geweest. Elke bond heeft de competitie van het jaar 2020-2021 geschrapt, wat betekent dat we een heel seizoen onder de ondergrens van training hebben gezeten. Met andere woorden we zijn een hoop kracht, conditie en wedstrijdfitheid verloren.

Gelukkig heeft de overheid besloten dat de sport weer volledig hervat kan worden, maar hier komt ook gelijk een risico bij. De kans op blessures is nu namelijk veel groter.2 Waar je in een normaal seizoen binnen de onder en bovengrens van belasting blijft, is dat in een Covid seizoen totaal uit balans… De kans om nu en blessure op te lopen is zelfs 3x groter dan normaal.1

Wil je de kans op een blessure minimaliseren. Hier een aantal tips om de komende trainingen zo goed mogelijk in te gaan:

  • Bouw stap voor stap op, verwacht niet in te stappen op je oude niveau
  • Begin altijd met een warming up
  • Train sportspecifiek, wat zijn de kenmerken van jou sport? Ben je een voetballer die veel sprintjes maakt of een volleyballer die zo hoog mogelijk moet kunnen springen
  • Blijf regelmatig sporten

Mocht je twijfelen of je al klaar bent om aan de trainingen deel te nemen, dan kunnen wij je helpen! Door preventief en sportspecifiek te trainen, maken we de kans op een blessure zo klein mogelijk en kan jij straks fit aan het komende seizoen beginnen!

Toch een blessure opgelopen? Ook dan kunnen we je helpen met je revalidatie, zo revalideer je goed en wordt de kans kleiner dat deze blessure terug blijft komen.

1 https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5234765/pas-op-kans-op-blessures-drie-keer-zo-groot-sporten-wedstrijden

2 https://www.ad.nl/buitenlands-voetbal/blessureteller-in-de-bundesliga-staat-flink-in-het-rood~a8681116/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F