buikademhaling

Snelle start met ademhalingsoefeningen verkleind de kans op blijvende schade in de longen!

Er wordt steeds meer bekend over de korte en lange termijn gevolgen van het COVID-19 virus.
60% van de coronapatiƫnten zal na 1 jaar nog steeds klachten ervaren.

Gelukkig wordt bijna 80 procent van de besmette mensen niet of nauwelijks ziek en herstelt vanzelf. Echter de overige 20 procent wordt behoorlijk ziek. Symptomen zijn onder meer een droge hoest, benauwdheid, niezen en koorts. Een grote groep hiervan herstelt alsnog na vijf of zeven dagen maar een klein deel verslechtert plotseling om een nog onbekende reden. Ze moeten alsnog naar het ziekenhuis en als ze daar al lagen, komen ze op de intensive care. Met name deze mensen lopen risico op blijvend schade aan longweefsel. Er kunnen ontstekingen ontstaan die zorgen voor littekenweefsel op de long.

Een goede buikademhaling en hoesttechniek is van grote betekenis voor het herstel van uw longen en kan verdere complicaties voorkomen.

Hoe maken we dan een goede buikademhaling?

Start met 2 handen op de buik. Adem in door de neus en maak een bolle buik. Blaas uit door de mond (knijp uw lippen samen alsof je een kaars uitblaast) en trek de buik ligt in. Na elke ademhaling een korte pauze. Probeer dit in een rustig ontspannen tempo te doen, waarbij de uitademing twee keer langer duurt dan de inademing. Dus bijvoorbeeld 3 seconden inademen en 6 seconden uitademen.

Onze gespecialiseerde fysiotherapeut Karin Koster kan u hierbij helpen.

Voor vragen kan u contact opnemen met de praktijk.