Enkelverzwikking

Enkelverzwikking veel voorkomende sportblessure

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat een enkelverzwikking één van de meest voorkomende sportblessures is. Veel sporters zullen het of zelf wel eens hebben gehad of iemand in hun team of vereniging kennen die deze blessure heeft opgelopen. Indien dit eenmaal gebeurd is, is het risico een stuk groter om weer door de enkel te zwikken. Een adequaat onderzoek en fysiotherapeutische behandeling is dus wenselijk om de gevolgen van deze blessure te behandelen en een nieuwe verzwikking te voorkomen.

Wat is nu eigenlijk een enkelverzwikking? Een enkel zwikken kan op verschillende manieren. De meest voorkomende is het zogenaamde inversietrauma. Hierbij zwikt de voet naar binnen en de enkel naar buiten. Het eversietrauma (voet naar buiten en enkel naar binnen), komt minder vaak voor. Bij beide verzwikkingen kunnen de enkelbanden schade oplopen. Dit kan variëren van een verrekking tot een volledige ruptuur (scheur) van de banden en het kapsel. Daarnaast kan verschillend ander omliggend weefsel beschadigd raken. De kenmerken van een verzwikking zijn zwelling, verkleuring en pijn rondom de enkel.

Indien het fysiotherapeutisch onderzoek heeft plaatsgevonden, kan de revalidatie starten. Hierbij is het belangrijk de enkel zijn beweeglijkheid terug te geven om vervolgens stabiliteit, kracht en verdere sport specifieke bewegingen te trainen. Daarna is het belangrijk om sport belasting geleidelijk aan op te voeren.

Voorkomen is beter dan genezen. Maak daarom na een enkelverzwikking of bij andere enkelklachten een afspraak bij fysiotherapie Paauwenburg. Laat u begeleiden door sportfysiotherapeut charlotte jansen om weer snel en veilig uw sport te kunnen hervatten. Fysiotherapie wordt vergoed vanuit uw aanvullende verzekering. Indien u geen aanvullende verzekering heeft, kunt u er toch terecht. U betaald dan zelf het verschuldigde tarief. Kinderen tot 18 jaar zijn altijd verzekerd voor sportfysiotherapie.